Hebt u een vraag over de overdracht van uw pensioen? Bekijk onderstaande veelgestelde vragen om te ontdekken of uw vraag al door ons beantwoord is. Wij hebben voor u al onderscheid gemaakt in algemene vragen, vragen over de basispensioenregeling en vragen over de beleggingspensioenregeling. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Dit overzicht met vragen en antwoorden is voor het laatst op 17 mei 2023 geactualiseerd. Met enige regelmaat zal deze Q&A worden geactualiseerd en uitgebreid. De uitbreidingen worden telkens onder de bestaande Q&A toegevoegd.
Vragen
ALGEMENE VRAGEN
Wat is de uitkomst van het onderzoek naar de toekomst van het fonds?
Het afgelopen jaar hebben Stichting Pensioenfonds Croda (PFC) en de sociale partners (de werkgever en de vakbonden) veelvuldig overlegd hoe zij gezamenlijk kunnen zorgdragen voor een goede uitvoering in de toekomst. Hierbij werd duidelijk dat het de voorkeur heeft om zowel de opgebouwde pensioenen als de toekomstige pensioenopbouw bij één nieuwe uitvoerder onder te brengen. Na een analyse van alle uitvoeringsmogelijkheden heeft het bestuur van PFC een sterke voorkeur uitgesproken om aan te sluiten bij een Apf (Algemeen Pensioenfonds) met een eigen kring. In Het Nederlandse Pensioenfonds (HNPF) heeft PFC de partij gevonden waar de doelstellingen van het pensioenfonds en van de sociale partners het beste tot hun recht komen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat het niet mogelijk was om de huidige modules Spaarpensioen en Beleggingspensioen (de DC-regeling) ongewijzigd door het Apf over te laten overnemen. Na een aanvullende analyse van uitvoeringsmogelijkheden voor deze DC-regeling hebben PFC en sociale partners gezamenlijk de voorkeur uitgesproken om de DC-regeling bij de premiepensioeninstelling (PPI) BeFrank onder te brengen.
Waarom is er voor gekozen om het pensioen onder te brengen bij nieuwe uitvoerders?
Verschillende overwegingen speelden mee in deze keuze. De Nederlandsche Bank (DNB) stelt als toezichthouder hogere eisen aan de omvang, samenstelling en professionaliteit van het bestuur. Voor het pensioenfonds wordt het steeds lastiger om aan deze eisen te kunnen voldoen. Daarnaast is het voor een (relatief) klein fonds als PFC steeds moeilijker om te kunnen voldoen aan alle nieuwe eisen die aan pensioenfondsen worden gesteld, zoals bijvoorbeeld aan de Wet toekomst pensioenen en de daaruit voortvloeiende veranderingen. Ook mist het pensioenfonds (financiële) schaalvoordelen die grote pensioenfondsen wel kunnen benutten en vergt het op peil brengen van de benodigde kennis en ervaring een extra investering of inschakeling van dure derden. Tot slot is eerder door sociale partners de wens uitgesproken om met ingang van 1 januari 2025 of zo spoedig mogelijk daarna een pensioenregeling van kracht te laten gaan die aansluit bij de Wet toekomst pensioenen en deze pensioenregeling te laten uitvoeren door andere pensioenuitvoerders dan PFC.
Het bestuur heeft gekozen voor twee uitvoerders, een voor de basispensioenregeling (bij een Apf), het spaar- en beleggingspensioen worden ondergebracht bij een PPI.
Wat verandert er voor mij als (oud-)deelnemer?
Voor u als (oud-)deelnemer verandert er niet veel. Het is vooral de uitvoeringsvorm die verandert.
Het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd blijft van u. De waarde van dit pensioen wordt één op één overgedragen aan HNPF. HNPF beheert uw pensioen:
- Als u een pensioenuitkering ontvangt, dan ontvangt u dit pensioen in de toekomst van HNPF.
- Als u pensioen opbouwt of heeft gebouwd, dan wordt deze opbouw volgens de huidige pensioenregeling voortgezet. Uw pensioenregeling wijzigt niet als gevolg van de overgang naar HNPF.
Het pensioenkapitaal dat u tot nu toe heeft opgebouwd in de modules Spaarpensioen en Beleggingspensioen blijft ook van u. De pensioenkapitalen worden één op één overgedragen aan BeFrank.
- Als u pensioenkapitaal opbouwt in de module Beleggingspensioen, dan wordt deze opbouw zo veel mogelijk volgens de huidige pensioenregeling voortgezet. Uw pensioenregeling wijzigt enigszins om aan te sluiten bij de verzekeringsvoorwaarden van BeFrank. Uw pensioenregeling wordt beter. Wij informeren u later over deze wijzigingen.
Wat gebeurt er met het pensioenfonds Croda?
PFC zal na de collectieve waardeoverdracht van alle opgebouwde pensioenen worden opgeheven. De beoogde overdrachtsdatum van uw pensioen naar HNPF, respectievelijk uw pensioenkapitaal naar BeFrank (DC-regeling), is 1 juli 2023. Na de collectieve waardeoverdracht van alle opgebouwde pensioenen beheert PFC geen pensioenvermogen meer. PFC kan naar verwachting eind van het jaar worden opgeheven.
Is instemming van mij als (oud-) deelnemer of als ex-partner vereist?
Omdat de collectieve waardeoverdracht samenhangt met de liquidatie van PFC, is hiervoor geen instemming van u vereist. Dit is vastgelegd in Artikel 84 Pensioenwet.
Hoe kan ik mij nader laten informeren?
Wij willen u als (oud-)deelnemer graag persoonlijk informeren over de overgang naar HNPF en BeFrank. Daarom organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten lichten we het proces en de uiteindelijke keuze voor HNPF en BeFrank toe. Ook kunt u vragen stellen aan het bestuur van PFC en kennismaken met HNPF en BeFrank.
De voorlichtingsbijeenkomsten vinden plaats op 1 juni 2023 op de Cargill Bioindustrial locatie in Gouda en starten om 10.30 uur en om 15.30 uur voor de (oud) werknemers van Cargill (voorheen Croda) en om 13.30 uur voor de uitkeringsgerechtigden van PFC. Inloop 15 minuten voor aanvang van de bijeenkomst. Een bijeenkomst duurt circa 1,5 uur.
Hoe kan ik mij aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomsten?
Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een e-mail te sturen naar croda@dion.nl of te bellen naar 0523-208251, met vermelding van uw naam en het tijdstip waarop u de bijeenkomst wil bijwonen.
Wat kunt u als (oud-)deelnemer aan de basispensioenregeling bij pensioenfonds Croda de komende tijd verder nog van ons verwachten?
juni 2023
- Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) met de stand van 1 januari 2023
- Welkomstbericht met video van BeFrank met informatie over de eerste keer inloggen op de persoonlijke pensioenpagina en informatie over de app ‘Mijn Pensioen’, indien u deelnemer bent aan de DC regeling bij BeFrank
- Informatie over de uitkomst van de aanvraag bij DNB inzake de overdracht naar HNPF
- Deelnemersonderzoek nieuwe pensioenregeling Wet toekomst pensioenen
- De pensioenkrant. In deze pensioenkrant treft u het verkorte jaarverslag 2022 aan en leest u meer over HNPF en BeFrank en het Belanghebbendenorgaan van de nieuwe Pensioenkring Cargill Bioindustrial bij HNPF. Ook besteden wij nogmaals aandacht aan de overgang naar HNPF en BeFrank en wat dat voor u betekent.
VRAGEN OVER DE BASISPENSIOENREGELING
Waarom is er gekozen voor een Apf?
PFC en sociale partners hebben voor het onderbrengen van de module Basispensioen gekozen voor een Apf omdat de eigenheid van PFC het best kan worden vormgegeven binnen een Apf. Onder eigenheid verstaat PFC het één op één overnemen van de huidige pensioenregeling maar ook het kunnen meedenken hoe de verdeling van het vermogen van PFC in de nieuwe pensioenregeling onder de Wet toekomst pensioenen het beste kan worden vormgegeven.
Waarom is er gekozen voor Het Nederlandse Pensioenfonds?
HNPF is groter en zodanig ingericht dat andere pensioenfondsen en werkgevers kunnen aansluiten. Het kan beter voldoen aan alle (toekomstige) regels en kan de kosten en de risico’s verdelen over meer deelnemers. Daarnaast biedt een eigen kring mogelijkheden om via het te vormen Belanghebbendenorgaan wel zeggenschap over het beleid van de eigen kring te houden.
Wat is een Apf?
Een Apf is een pensioenfonds waarbij het bestuur gevormd wordt door onafhankelijke professionele bestuursleden. Deze bestuursleden hebben geen binding met de aangesloten werkgevers, werknemers of gepensioneerden. Zij besturen meerdere pensioenkringen en worden daarbij ondersteund door een eigen bestuursbureau en uitvoeringsorganisatie. Doordat bepaalde zaken voor meerdere pensioenregelingen geregeld kunnen worden, kunnen zij efficiënt en dus tegen lagere kosten werken.
Wat is een “eigen kring” binnen Apf?
Een “eigen kring” betekent dat de werkgever, Cargill Bioindustrial B.V., de huidige pensioenregeling kan voortzetten. Het belegd vermogen dat PFC heeft, wordt gescheiden van de andere pensioenkringen beheerd (met winsten en verliezen). En verder krijgt de nieuwe kring, Pensioenkring Cargill Bioindustrial genaamd, een eigen Belanghebbendenorgaan dat bepaalde zaken moet goedkeuren en over andere zaken advies mag geven.
Hebben wij straks nog inspraak?
Iedere pensioenkring bij HNPF heeft een eigen Belanghebbendenorgaan (BO). Dit BO bestaat uit vertegenwoordigers van de werkgever Cargill Bioindustrial, van de werknemers van Cargill Bioindustrial en van de gepensioneerden. Het BO heeft goedkeuringsrechten op:
- Het strategisch beleggingsbeleid
- Het premiebeleid (en jaarlijkse opbouw)
- Het indexatiebeleid
- Het herstelbeleid en het eventueel doorvoeren van kortingen
- Het invaren in de nieuwe pensioenregeling onder de Wet toekomst pensioenen, waaronder ook de compensatie uit het vermogen.
Daarnaast heeft het BO adviesrechten op bijvoorbeeld wijzigingen in de pensioenregeling en het jaarlijkse kostenbudget.
Wat gebeurt er met mijn pensioen als (oud-)deelnemer of als ex-partner van een (oud-)deelnemer aan de basispensioenregeling bij Pensioenfonds Croda?
Uw opgebouwd pensioen wordt overgedragen aan HNPF en verandert niet.
U of uw ex-partner bouwt nu pensioen op of heeft in het verleden pensioen opgebouwd in de module Basispensioen bij PFC. Deze opgebouwde pensioenen uit de module Basispensioen dan wel uw pensioenuitkering bij PFC worden ongewijzigd overgedragen aan HNPF. Voor iemand die bij PFC bijvoorbeeld EUR 10.000 aan ouderdomspensioen en EUR 7.000 aan partnerpensioen per jaar heeft opgebouwd, neemt HNPF dezelfde bedragen op in de administratie. Indien de dekkingsgraad dit toelaat, verhoogt HNPF, net als PFC, de opgebouwde pensioenen ieder jaar met een toeslag. De voorwaarden die PFC hanteert voor het verlenen van deze toeslag liggen vast in het pensioenreglement. Het pensioenreglement wordt door HNPF ongewijzigd overgenomen. Dit geldt ook voor inhaaltoeslagen.
De werkgever, Cargill Bioindustrial, heeft met HNPF ook afspraken gemaakt over de uitvoering van de pensioenregeling van het Basispensioen vanaf 1 juli 2023. Deze komen overeen met de huidige afspraken tussen de werkgever en PFC.
Als gepensioneerde ontvangt u vanaf 1 juli 2023 uw pensioen van HNPF.
Als ex-partner van een (oud-)deelnemer ontvangt u bij overlijden van uw ex-partner in de toekomst de pensioenuitkering van HNPF.
Wat betekent de nieuwe pensioenwet (Wet toekomst pensioenen) voor mij als (oud-)deelnemer aan de basispensioenregeling?
HNPF is met de sociale partners, de werkgever en de vakbonden, in overleg over de pensioenregeling onder de nieuwe Wet toekomst pensioenen. Pensioen gaat veranderen in Nederland. Dit heeft ook invloed op uw pensioen. Veel blijft hetzelfde, maar er gaan ook dingen veranderen, zoals de risico’s in de pensioenregeling. Wij horen graag wat u daarvan vindt. Daarom vraagt HNPF u om mee te doen aan een deelnemersonderzoek over de pensioenregeling van Cargill Bioindustrial. Met dit onderzoek verzamelen we informatie over hoe u denkt over de risico’s van uw pensioen. Hoe beter we weten wat u belangrijk vindt, hoe beter we dat in de nieuwe pensioenregeling kunnen inpassen.
Hoe kan ik deelnemen aan het deelnemersonderzoek over de pensioenregeling?
Over het deelnemersonderzoek – ook wel risicopreferentieonderzoek genoemd – wordt u op een later moment nog nader geïnformeerd door HNPF. U zult te zijner tijd een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek van HNPF ontvangen.
VRAGEN OVER DE BELEGGINGSPENSIOENREGELING
Waarom is er gekozen voor de PPI van BeFrank?
PFC en sociale partners hebben voor het onderbrengen van de modules Spaarpensioen en Beleggingspensioen (DC-regeling) gekozen voor de PPI van BeFrank. BeFrank is een grote pensioenuitvoerder voor DC-regelingen en er ook op ingericht dat andere pensioenfondsen en werkgevers kunnen aansluiten. Het kan, net als het Apf van HNPF, de kosten en de risico’s verdelen over meer deelnemers. BeFrank kan de DC-regeling tegen lagere kosten uitvoeren. Bij BeFrank hebben de werknemers zelf invloed op hun pensioenkapitaal. BeFrank biedt uitgebreide tools aan werknemers om zelf keuzes te maken.
Wat is een PPI?
Een PPI is een premiepensioeninstelling. Je kunt er alleen een DC-regeling krijgen. Met een DC-regeling staat de hoogte van de premie vast, maar de hoogte van het uiteindelijke pensioen niet. De PPI is een instelling die de pensioenpremie belegt voor aangesloten deelnemers. Zo bouwt iedere werknemer zijn eigen individuele pensioenkapitaal op.
Wat gebeurt er met mijn pensioenvermogen als (oud-)deelnemer of als ex-partner van een
(oud-)deelnemer aan de modules Beleggings- en Spaarpensioen?
Omdat PFC gaat stoppen, is PFC verplicht uw pensioenvermogen uit de beschikbare premieregelingen over te dragen. Daarnaast heeft de huidige uitvoerder GSAM (voorheen NNIP) laten weten te stoppen met dit product. GSAM is bereid om tot de maand juli 2023 de uitvoering te blijven doen. Rond de datum van 1 juli 2023 zal overdracht van de pensioenvermogens uit de modules Beleggings- en Spaarpensioen in het kader van de liquidatie plaatsvinden van GSAM naar BeFrank.
Uw pensioenvermogen van de module Beleggings- en eventueel Spaarpensioen zal met deze collectieve waardeoverdracht worden samengevoegd en worden overgebracht naar BeFrank, de pensioenuitvoerder voor de nieuwe premies voor de toekomstige uitvoering van de beschikbare premieregeling vanaf 1 juni 2023.
Voor iemand die bij PFC EUR 10.000 aan pensioenkapitaal heeft opgebouwd, neemt BeFrank deze bedragen ongewijzigd over. De voorwaarden die BeFrank hanteert, liggen vast in het pensioenreglement van BeFrank.
Als ex-partner van een (oud-)deelnemer ontvangt u bij overlijden van uw ex-partner in de toekomst de pensioenuitkering van BeFrank.
Wat zijn de voordelen voor mij als (oud-)deelnemer of als ex-partner van een
(oud-)deelnemer aan de modules Beleggings- en Spaarpensioen bij een overdracht naar BeFrank?
- De beleggingskosten zijn bij BeFrank lager dan bij PFC, wat een gunstig effect heeft op de hoogte van uw pensioenvermogen.
- mocht u als (oud-)deelnemer onverhoopt overlijden vóór de pensioendatum, dan krijgen uw nabestaanden een nabestaandenpensioen en/of wezenpensioen dat jaarlijks met 1% wordt geïndexeerd én daarnaast de waarde van het opgebouwde pensioenvermogen op het moment van overlijden. Voor dat pensioenvermogen kunnen de nabestaanden dan een hoger/extra nabestaandenpensioen bij een verzekeraar naar keuze aankopen. In de huidige situatie vervalt bij overlijden vóór de pensioendatum het pensioenvermogen van de module beleggingspensioen aan ons als pensioenfonds.
- Een eventueel Spaarpensioen wordt voor de overdracht samengevoegd met het Beleggingspensioen en de waarde daarvan in EUR wordt als geheel aan BeFrank overgedragen.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor mij als (oud-)deelnemer of als ex-partner van een
(oud-)deelnemer aan de modules Beleggings- en Spaarpensioen?
Een belangrijke verandering is dat de beleggingsmogelijkheden bij BeFrank uitgebreider zijn. Wij hebben u hierover geïnformeerd in een persoonlijke brief van 15 mei 2023.
Een andere verandering is dat BeFrank uw pensioenpremies standaard in de Actieve lifecycle met een neutraal beleggingsrisicoprofiel belegd. U hebt hierin als deelnemer echter de keuze uit 3 lifecycles, te weten: Passieve, Actieve, of Duurzame lifecycle met binnen iedere lifecycle keuze uit 5 beleggingsrisicoprofielen:
- zeer defensief;
- defensief;
- neutraal (standaard);
- offensief;
- zeer offensief.
Bij de overgang naar BeFrank in juni 2023 wordt u hierover als (oud-)deelnemer uitvoerig geïnformeerd en kunt u voor 24 juni 2023 een keuze maken voor een ander beleggingsrisicoprofiel en/of een andere lifecycle.
Wat betekent de waardeoverdracht naar BeFrank voor mijn pensioen?
In onderstaande overzichten kunt u zien wat de waardeoverdracht betekent voor uw persoonlijke pensioenvermogen en de te verwachten pensioenuitkering op pensioendatum. We gaan hierbij uit van een aantal voorbeeldberekeningen op de stand per 31 maart 2023. Stel, u bent op 1 juli 2023 50 jaar en u heeft respectievelijk € 10.000/ € 20.000 of € 40.000 opgebouwd aan pensioenkapitaal.
Uw toekomstige te verwachten pensioenuitkering uit hoofde van de waardeoverdracht
Voorbeeld 1
|
Bij ons (huidig) |
Bij BeFrank (nieuw) |
Pensioenvermogen bij waardeoverdracht |
€ 10.000 |
€ 10.000 |
Verwacht pensioenvermogen op de pensioendatum (68 jaar) |
€ 23.215 |
€ 29.702 |
Verwachte pensioenuitkering per jaar vanaf de pensioendatum |
€ 1.143 |
€ 1.471 |
Voorbeeld 2
|
Bij ons (huidig) |
Bij BeFrank (nieuw) |
Pensioenvermogen bij waardeoverdracht – Beleggingspensioen – Spaarpensioen |
€ 15.000 € 5.000 |
€ 20.000 |
Verwacht pensioenvermogen op de pensioendatum (68 jaar) |
€ 46.430 |
€ 59.404 |
Verwachte pensioenuitkering per jaar vanaf de pensioendatum |
€ 2.287 |
€ 2.942 |
Voorbeeld 3
|
Bij ons (huidig) |
Bij BeFrank (nieuw) |
Pensioenvermogen bij waardeoverdracht |
€ 40.000 |
€ 40.000 |
Verwacht pensioenvermogen op de pensioendatum (68 jaar) |
€ 92.860 |
€ 118.808 |
Verwachte pensioenuitkering per jaar vanaf de pensioendatum |
€ 4.573 |
€ 5.884 |
Het is een indicatie om u enig inzicht te geven. Hieraan kunt u derhalve geen rechten ontlenen. In het derde kwartaal van 2023 ontvangt u van ons een overzicht waarop u dan kunt zien wat de waardeoverdracht betekent voor uw persoonlijke pensioenvermogen op de overdrachtsdatum van 30 juni 2023 en de te verwachten pensioenuitkering op pensioendatum.
Wij gaan er bij deze bedragen vanuit dat BeFrank uw pensioenvermogen belegt in de Actieve lifecycle met een neutraal beleggingsrisicoprofiel. Als u in juni kiest voor een ander beleggingsrisicoprofiel en/of een andere lifecycle, kunnen het verwachte pensioenvermogen op de pensioendatum en de verwachte pensioenuitkering hoger of lager zijn.
Voor het verwacht pensioenvermogen op de pensioendatum is een toekomstig netto rendement van 4,8% (NNIP/GSAM) respectievelijk 6,2% (bij BeFrank) verondersteld. Dit rendement is een veronderstelling en is gebaseerd op de beleggingsmix en de mediane (ng gaat uit van een veronderstelde marktrente van 1,9%% (conform uw uniform pensioenoverzicht) en gaat er van uit dat na overlijden de nabestaande een uitkering van 70% van het pensioenbedrag ontvangt.
Let op: na verkoop van de beleggingsportefeuille bij de huidige uitvoerder wordt het op de overdrachtsdatum aanwezige opgebouwde pensioenvermogen in cash (EUR) overgedragen. Hetzelfde bedrag dat wordt overgedragen van PFC wordt bij BeFrank weer belegd. De waarde van de beleggingsportefeuille kan daarna hoger of lager zijn dan de waarde van de portefeuille indien deze niet was overgedragen. Dit kan ontstaan doordat er enkele dagen liggen tussen het moment van de verkoop van de beleggingen door PFC en de aankoop door BeFrank. Als PFC vinden wij dat deelnemers zo min mogelijk last mogen hebben van koersverschillen tijdens de overdracht (‘marktexposure’). Met BeFrank hebben wij afspraken gemaakt om dit risico zo klein mogelijk te maken voor de deelnemer. Er worden geen verkoopkosten door PFC of aankoopkosten door BeFrank bij u in rekening gebracht voor de overdracht van GSAM naar BeFrank.